Sociaal ondernemen in de ouderenzorg dankzij ESF project TEA FOR TWO

U bent hier

Sinds 1 oktober van dit jaar is vzw de Biehal gestart met het project TEA FOR TWO. Een Europees project met steun van ESF dat onderzoek wil doen naar de inschakeling van de sociale economie in de ouderenzorg. Dit zowel in Vlaanderen als in het buitenland. Het project loopt nog tot 31 maart 2021. Afgelopen donderdag 3 december stond het eerste buitenlands werkbezoek op het programma.

Een delegatie van de Finse organisatie Silta Valmennussyhdistys en het Deense woonzorgcentrum uit Sonderborg dompelen zich 3 dagen lang onder in de sector van sociale economie en ouderenzorg in Vlaanderen. Op die manier wisselen we goede praktijken uit en zoeken we naar inspirerende voorbeelden.

De woon- en ouderenzorgsector geeft een duidelijk signaal dat het huidige takenpakket van de zorgkundige onhoudbaar is. Te veel niet zorg gerelateerde taken zorgen voor een hoge werkdruk en te weinig tijd voor de essentiële zorgtaken. Neem hierbij nog eens de toenemende vergrijzing in rekening en een oplossing voor de arbeidsproblematiek in de woonzorgsector dringt zicht op.

Ook de Sociale Economie is voortdurend op zoek naar nieuwe marktniches en onderzoekt wat ze bijkomend kan betekenen voor de dienstverlening in Vlaanderen.

TEA FOR TWO wil een oplossing aanreiken voor enkele relevante maatschappelijke uitdagingen:
zo willen we tewerkstelling blijven garanderen voor werknemers uit de sociale economie. We bieden een oplossing voor de toenemende werkdruk en bezuinigingen binnen de Ouderenzorg en de steeds stijgende vergrijzing.

Met het project TEA FOR 2 brengen we de bestaande initiatieven in kaart en gaan we op zoek naar inspirerende transnationale voorbeelden. Verder gaan er in drie testperiodes telkens 2 doelgroepmedewerkers aan de slag in een partner woonzorgcentrum om zo al heel concreet de praktijk te toetsen. Mogelijke taken zijn helpen met de maaltijdbedeling, boodschappen doen, bemanning van het cafetaria, logistieke ondersteuning…

Met de resultaten van het onderzoek en de testings in de praktijk willen we enkele gerichte beleidsaanbevelingen doen naar beide sectoren. Verder ontwikkelen we een praktijkgids: ‘Hoe sociale economie en zorg verbinden?’.

Projectpartners uit de sociale economie zijn vzw de Ploeg en vzw de Sprong.
Woonzorgcentrum Ter Vest, Integro Campus Sint Jan Berchmans en Integro Campus Home Elisabeth zijn de ouderenzorgpartners.