Inhuldiging kunst- en zitelement aan hoofdzetel

U bent hier

Op vrijdag 26 mei huldigden we het nieuw kunst- en zitelement in op het voorplein van onze hoofdzetel in Lommel. Dat onder aanwezigheid van Lommels burgemeester Bob Nijs en kunstenaar Frits Jeuris.

In oktober 2022 openden we onze nieuwe hoofdzetel in de Stationsstraat van Lommel. Met de zomer in het vooruitzicht begint ook stilaan de buitenaanplanting en -inrichting rond het gebouw vorm te krijgen. Met een gezellig terras aan het Grand Café, het aangelegde voorplein voor kleine evenementen en de eerste stappen naar een groene buitenoase willen we zorgen voor een leuke ontmoetingsplek voor onze medewerkers, buurtbewoners, bezoekers en de Lommelaren in het algemeen. Een ontmoetingsplek waar ook kunst een functionele plaats krijgt.

Resthout als inspiratiebron

Onze nieuwbouw werd opgetrokken in hout, gebruikmakend van CLT (Cross Laminated Timber), een circulaire en duurzame techniek van bouwen. Delen van het resthout van de bouw werden door Resourcelab – een initiatief van collega-maatwerkbedrijf WEB- verwerkt in de bureaus en kasten die in de kantoren staan. Deze verwerking van het resthout was meteen ook de inspiratie achter het project ‘Biehal Behout’. Binnen dit project onderzochten we, met de steun van Departement Werk & Sociale Economie, welke hergebruikmogelijkheden er nóg zijn voor resthout.

Binnen het project brachten we stromen van resthout in kaart, we onderzochten welke hergebruikmogelijkheden er zijn en bekeken we samenwerkingsmogelijkheden met andere bedrijven en organisaties. Op die manier willen we hoogwaardige toepassingen geven aan het resthout. Dat zorgt voor minder hout op de afvalberg.

Op aangeven van de UCLL kwamen we in contact met ZF, de grote windturbine-bouwer in Lommel, waar jaarlijks een grote reststroom van paletten, frames, balken en planken wordt weggevoerd als afval. We gingen meteen aan de slag met het ontmantelen en sorteren van een deeltje van dat hout én het zoeken naar welke toepassingen we daarmee konden maken.

Kunst- en zitelement

Kunstenaar Frits Jeuris creëerde met het resthout een functioneel kunst- en zitelement, dat hij integreerde in de groene oase aan de hoofdzetel van de Biehal. Frits Jeuris maakt kunst- en designobjecten met afvalmaterialen en is hij in zijn carrière uitgegroeid tot een veel gevraagd vormgever. Bovendien heeft een uitgebreid portfolio met unieke en verfrissende ontwerpen, gemaakt met materialen uit onze wegwerpcultuur.

De vorm van het zitelement staat voor driemaal de letter c, met de betekenis ‘Circulate’, ‘Contribute’ en ‘Collaborate’. Daarnaast kunnen ook de wieken van een windmolen erin herkend worden, als verwijzing naar de oorsprong van het gebruikte hout. Het gebruik van resthout zorgde bovendien voor een uniek karakter. Door het niet perfecte karakter van resthout is elk deel van het zitelement uniek. Uniek maar toch een geheel, net zoals de Biehal en haar medewerkers.