Nieuwbouwproject op site Meysterbergen gaat van start

U bent hier

Op dinsdag 28 september 2021 werd ons nieuwbouwdossier goedgekeurd door het College van Burgemeester en Schepenen van Lommel. Dit is meteen ook het startschot voor de verdere uitrol van dit project.

Op de locatie van het oude ziekenhuis in Lommel starten binnenkort de werken aan onze nieuwbouw. De nieuwbouw zal plaats bieden aan Kringstore Lommel, Grand Café de Biehal met broodjesbar, een strijk- en wasatelier en de burelen van de administratieve diensten. Hier zal de Biehal tewerkstellingskansen en begeleiding bieden aan mensen die om diverse redenen een bepaalde afstand hebben tot de reguliere arbeidsmarkt. “Het gebouw vervangt onze huidige Lommelse vestiging op de Balendijk en geeft ruimte voor nieuwe activiteiten met het oog op de toekomst. We hebben dan ook bewust gekozen voor de mooie site Meysterbergen met veel toekomstmogelijkheden voor organisaties met een sociale insteek”, vertelt Eric Linsen  – voorzitter van de Raad van Bestuur van vzw de Biehal.

“Site Meysterbergen staat voor ontmoeting en verbinding tussen buurtbewoners met focus op zorg en sociale tewerkstelling. We zijn als Stad Lommel dan ook erg blij met dit project en we willen alle betrokken partijen bedanken voor de constructieve samenwerking. Niet alleen Stad Lommel en de Raad van Bestuur en directie van de Biehal, maar ook de directie en Raad van Bestuur van Noorderhart en de Bekelaar alsook de architect en aannemers van dit nieuwbouwproject”, vult burgemeester Nijs aan.

 “Op termijn verhuist de huidige vestiging van Kringstore Lommel op de Balendijk dus naar Stationsstraat 206. De nieuwe winkel zal in vergelijking iets minder m² bedragen, maar in combinatie met de nieuwe Kringboetiek Chique de Friemel in de Kerkstraat wordt dat ruimschoots gecompenseerd. Daarnaast zullen buurtbewoners ook terechtkunnen in ons Grand Café, waar ze kunnen genieten van een hapje en een drankje. Ook een broodje afhalen zal mogelijk zijn in onze broodjesbar. Onze 2de strijkdienst biedt dan weer de mogelijkheid om a.d.h.v. dienstencheques je strijkwerk door ons te laten doen. Ook een 2de wasatelier gaat er komen: we zullen daar de was verzorgen voor bewoners van regionale woonzorgcentra. Een heleboel mogelijkheden en activiteiten gegroepeerd binnen één gebouw”, verduidelijkt Eric Bogers – directeur van vzw de Biehal.

Door middel van houtbouw, gebruikmakend van CLT (Cross Laminated Timber), zetten we in op een zo maximaal mogelijke circulaire en duurzame bouwtechniek. Daarnaast zal het gebouw de vorm van een zeshoek aannemen om het open en transparante karakter van onze organisatie te benadrukken én om de grote diversiteit in activiteiten te tonen. Dankzij alle gebruikte technieken zal het moderne gebouw ook zorgen voor betere werkomstandigheden voor onze Biehal-medewerkers.

De CLT-techniek laat een snelle bouwrealisatie toe. In oktober 2021 gaan de voorbereidende werken op de site al van start. De plaatsing van de houtconstructie is dan voorzien in november en van februari tot juli 2022 zal de plaatsing van technieken en de afwerking gebeuren. De uiteindelijke verhuis naar de nieuwbouw staat gepland na juli 2022.

Nieuwbouw de Biehal Lommel
Nieuwbouw de Biehal Lommel