vzw de Biehal op werkbezoek in Finland

U bent hier

Op zondag 2 juni trok een Belgische delegatie van drie woonzorgcentra en drie maatwerkbedrijven, waaronder vzw de Biehal uit Lommel, naar Tampere in Finland. Dit bezoek maakt deel uit van het ESF project ‘Tea for Two’. Hierin onderzoeken ze of medewerkers uit de sociale economie tewerkgesteld kunnen worden in de ouderenzorg. Bij de Finse projectpartner ‘Silta’ ging de delegatie inspiratie opdoen.

Tijdens een 3-daags verblijf in Finland werd uitgebreid kennisgemaakt met projectpartner Silta. Deze organisatie geeft coaching en opleidingen aan mensen die moeilijk een job vinden. Naast een training in de horeca, bouw, automechaniek, … kan je bij Silta ook een opleiding in de gezondheidszorg volgen. In het kader van het project Tea for Two is dit een erg interessante piste.

Tea for Two probeert namelijk een antwoord te bieden op de bezuiniging en vergrijzing in de ouderenzorg. Dit leidt bij zorgkundigen tot een steeds hogere werkdruk en extra taakbelasting, waar vaak geen scholing voor nodig is. Door deze taken uit te besteden aan maatwerkers, verlicht je enerzijds het takenpakket van de zorgkundigen en krijgen anderzijds mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt nieuwe werkkansen in de zorgsector. Een win-winsituatie dus voor beide sectoren.

Tea for Two  is een Europees Sociaal Fonds (ESF) project en loopt nog tot 31 december 2021. In deze periode organiseren de projectpartners in België stages in het woonzorgcentrum voor werknemers uit de sociale economie. Tegelijkertijd brengen ze zoveel mogelijk gelijkaardige initiatieven in kaart en worden er enkele bezocht. De uiteindelijke opzet is om alle vergaarde kennis en onderzoek te bundelen tot een naslagwerk en de nodige beleidsaanbevelingen te formuleren. Met het bezoek aan Finland en een heleboel nieuwe inzichten op zak, is alweer een stap in de goede richting gezet.